Onder het motto 'Pluk Je Lach' geeft Kris Broodcoorens workshops die het belang van de lichtheid in het bestaan accentueren.
Zoals Charlie Chaplin zei: "De kortste weg tussen twee mensen is een glimlach."
Lachen en samen plezier maken opent deuren en brengt mensen dichterbij elkaar.
Lachen, dat kan je niet uitleggen: dat moet je doen!
De workshop is gebaseerd op het feit dat we niet hoeven te wachten op plezier: we zorgen er zelf voor dat het plezier en de lach naar bovenkomen.
Het sociale en interactieve aspect is hierbij heel belangrijk: zien lachen doet lachen, horen lachen doet lachen!
Eveneens maakt het lichaam weinig onderscheid tussen een gestimuleerde lach of een echte lach: dezelfde waslijst aan weldoende effecten - zowel lichamelijk als geestelijk - zijn het gevolg (stimuleert bloedsomloop, verlaagt bloeddruk, ontspant, massage voor het spijsverteringsstelsel, gemakkelijker relativeren,...).
We streven zelfs niet naar een echte lach: wat komt dat komt. Het is mooi meegenomen als het gebeurt, maar niet het doel op zich.
Lachen is loslaten, in het hier & nu zijn, stoppen met denken. Dat strookt niet met het streven naar een doel. Hoe minder je je 'best' doet, hoe beter het gaat.
De workshops bestaan uit drie delen: opwarming en ontspanning, pretbevorderende oefeningen en een afrondend moment rond de beleving. Dit is zonder het napraten, want het sociale aspect is een zeer belangrijke factor.
Tijdens het eerste deel proberen we bewust te worden van onszelf, de omgeving, het hier & nu door ontspannings- en ademhalingsoefeningen. We maken onszelf en ons lichaam klaar om te lachen.
Net zoals je in een relaxatieoefening tegen je lichaam zegt: "Ik wil me ontspannen." zeggen we nu tegen ons lichaam: "Ik wil lachen. Ik wil plezier maken!"
De wil om te lachen en plezier te maken is een essentieel onderdeel en daar werken we naartoe.
Tijdens het tweede deel gaan we ons concentreren op plezier- en lachbevorderende oefeningen: we gaan onze eigen lach of glimlach opnieuw ontdekken door middel van eenvoudige en leuke oefeningen. De lachbevorderende oefeningen worden afgewisseld met ademhalingsoefeningen omdat lachen een intensieve training voor vele spieren is.
Tijdens de workshop observeert Kris het doelpubliek en past de oefeningen aan naargelang er meer behoefte is aan actie, relaxatie,... . Afhankelijk van de behoeften komen meer directe of indirecte oefeningen op weg naar een lach. Het welbehagen van de deelnemers is de belangrijkste drijfveer.
Tijdens het laatste afrondende deel concentreren we ons gedurende een paar minuten op het lachen en de ervaringen die de mensen hebben na de sessie.
Dit kan in de vorm zijn van een zeer intense lachbui, maar kan eveneens de vorm aannemen van een geleide visualisatie.
Wat er leeft bij de groep en wat de groep nodig heeft als afsluiter zijn hierbij doorslaggevende factoren.
In de workshops wordt gebruik gemaakt van allerhande technieken: ondere andere vanuit de zuivere lachyoga van dr. Madan Kataria, de LUKIDO methode van Ronny Dierendonck, de HOPLA methode van Gerard Aerts, oefeningen uit de clownerie, meditatie, yoga... .
Wat primeert is de beleving van de deelnemers en hoe we samen op weg gaan naar een waardevolle ervaring in kader van het thema 'lachen' en 'blijdschap ervaren'.
Er wordt niet geforceerd: de opbouw is uitnodigend en aangepast. Het is een workshop op maat. Geen kant en klaar voorgekauwd product.
Maar uiteraard is de hoofdreden omdat het ongelooflijk leuk is!
Lachen kan je niet uitleggen - dat moet je doen!