Na een eerste contact bespreken we samen hoe we starten met het luisterprotocol. 

Ter voorbereiding zal ik je vragen of er muziek is waarbij je tot rust komt, je prettig voelt. Ook vraag ik je naar een item waarbij jij je fijn voelt. En of je dit mee wil nemen tijdens de sessies.

Hierbij kan je denken aan een knuffel, dat ene dekentje waar je graag onder kruipt, een foto, een steentje. Het kan van alles zijn.

Het beste resultaat van een luistertraining bereik je door het rustig zijn werk te laten doen. Mijn advies is om het kalm aan te doen in deze week. Plan de training bijvoorbeeld niet in een week waarin je het heel druk hebt op je werk of er in je persoonlijke leven veel extra's moeten.

 

Vervolgens luister je met een koptelefoon in een comfortabele omgeving naar speciaal bewerkte en gefilterde muziek. Ik blijf heel de tijd bij je. Samen volgen we hoe je de sessies ervaart, Zo nodig stellen we bij. Alles gebeurt op jouw tempo. Tijdens de sessies mag je ook tekenen, kleuren, bewegen als dat goed voelt. Tekenmateriaal, spelletjes, speelgoed,... alles om de creativiteit uit te nodigen is in de ruimte aanwezig. 

Er is een apart luisterprogramma voor volwassenen en kinderen.

 

Gedurende de sessies worden de middenoorspiertjes getraind: ze richten zich op veiligheid en ontspanning. De muziek stelt de middenoorzenuw opnieuw in, zodat je uit de stand van vechten, vluchten, passiviteit of bevriezen komt. Per sessie ben je 2 uur bezig, waarvan 1 uur met de koptelefoon. We staan op drie momenten stil bij jou proces tijdens de sessie; vóór het luisteren, na 30 minuten en wanneer je het volledige uur hebt beluisterd. Het kan zijn dat je vragen/ervaringen hebt die je wilt bespreken eenmaal terug thuis. Je kan mij dan altijd contacten, zodat je niet hoeft te wachten tot de volgende dag. 

Meestal worden de sessies op vijf achtereenvolgende dagen gepland. Afhankelijk van individuele omstandigheden wordt afgestemd in tijd en intensiteit van het programma. Dit kan bv. betekenen dat er wekelijks een uur wordt gepland of dat de luistertijd ingekort wordt. Het kan ook betekenen dat het programma langer duurt bijvoorbeeld wanneer we besluiten om de laatste 3 tot 5 luisteruren te herhalen.