Het SAFE & SOUND PROTOCOL richt zich onder andere op:

  • Gehoorsverwerkingsstoornis
  • Vermindering van overgevoeligheid voor geluiden (misofonie, tinitis)
  • Onbegrepen keelklachten, globusgevoel
  • Verbetering van het verwerken van informatie, autisme, ADD en ADHD, selectief mutisme
  • Verbetering van je emotie- en stemmingsregulering
  • Vermindering van stress, burn-out
  • Gunstige invloed op allerhande (spanning gerelateerde) klachten zoals: chronische pijn, depressie, moeite met focussen, chronisch vermoeidheidssyndroom, hypersensitiviteit van je zintuigen, spijsverteringsklachten, bewegingsziekte.
  • Het legt een goede basis en maakt toegankelijker voor diverse therapievormen

Deze methode is gebaseerd op de Polyvagaal Theorie zoals beschreven door Dr. Steven Porges (USA). 

Hij ontwikkelde de methode op basis van vele jaren wetenschappelijk onderzoek naar de functies van het zenuwstelsel met name op het gebied van stress en veiligheid. Op basis hiervan heeft hij de Polyvagaal Theorie ontwikkeld die inmiddels wereldwijd in een brede kring geaccepteerd is. Veel klachten ontstaan vanuit over-activering en ontregeling van het autonome zenuwstelsel. Het Safe & Sound Protocol (SSP) is een nieuwe methode om prikkels te reguleren en het zenuwstelsel te kalmeren.

 

Het Safe & Sound Protocol is een praktische, therapeutische toepassing, oorspronkelijk ontworpen voor het verlagen van overprikkeling. Naast het effect bij kinderen, heeft  het een positieve werking bij volwassenen die door diverse oorzaken te maken hebben met een zenuwstelsel dat zich in een continue waakzaamheidsstand bevindt.

De muziek traint hoe wij horen door zich te concentreren op de geluidsfrequenties van de menselijke spraak. Tegelijkertijd verbeteren de functies van twee craniale zenuwen die belangrijk zijn voor het bevorderen van sociaal gedrag. Craniale zenuw VII (nervus facialis) helpt het gehoor te richten op de menselijke stem en irrelevante frequenties buiten de deur te houden. Craniale zenuw X (nervus vagus) zorgt voor kalmering en autonome regulatie.

 

De SSP interventie is ontworpen als een ‘neurale oefening’.

Het reguleert het zenuwstelsel door training en door het systematisch uitdagen van ons gehoor met speciaal bewerkte muziek.

Op deze manier wordt de auditieve verwerking van spraak verbetert waardoor we ons gedrag beter kunnen reguleren. Dat vertaalt zich in gevoelens van meer veiligheid en rust, waardoor sociaal gedrag bevorderd wordt. Door de fysiologische- en emotionele toestand te kalmeren wordt de deur geopend voor verbeterde communicatie en succesvolle therapie.

 

Als het zenuwstelsel los kan komen uit een toestand van over alertheid ontstaat er ruimte voor een innerlijke ervaring van je veilig verbonden voelen met jezelf. Contacten met andere mensen en je omgeving verlopen hierdoor gemakkelijker en bevredigender.

 

How Polyvagal Theory Can Help Clients Regulate A Trauma Response

https://youtu.be/ctg_7ZDgT68